21 tapaa pilata tallin kevät, osa 1

1. Aloita tarhan siivous keväällä.
Olen itse joutunut useamman kevään siivoamaan yksin ja käsipelillä monta tarhaa. Se on todella rankkaa ja olen vieläpä tehnyt sen virheen, etten ole talvisin siivonnut tarhaa. Sitten keväällä on useamman hevosen kolmen kuukauden paskat odottamassa tarhassa. Tällä kertaa en mokannut, vaan siivoilin tarhan pari kertaa viikossa läpi talven. Kun pakkanen laski silloin tällöin kymmeneen ja sen alle, niin yllättävän paljon sai paskaa kerättyä, vaikka osa toki ehti jäätyä.
Meillä kevät tuli yhdessä yössä ja tämän viikon loppupätkä oli myös yöt plussalla. Oli siis reilusti aikaa siivota tarha talven jäljiltä, kun kaikki ne jäätyneetkin kasat suli. Myös tarhan pohja sulaa nopeammin, kun sieltä ottaa paskat säännöllisesti pois. Vaikka se tuntuu rankalta, nyt kannattaa siivota kaikki paskat kerralla pois, koska hevoset tekevät kokoajan lisää. Pyydä vaikka naapurin likat taskurahalla auttelemaan tai vuokraa avant tms. työkone pariksi päivää.

2. Ota varastosta ne likaiset ja rikkinäiset sadeloimet.
Kevät on aikaa kun ulkotoppaloimet vaihdetaan sadeloimiin, niille hevosille jotka vielä loimea kaipaavat. Mikäs sen kurjempaa, kuin todeta että olet syysmasennuksessasi tunkenut loimet suoraan päältä loimihuoneen nurkkaan. Muutamassa on palkeenkieli, parista puuttuu jalkalenkki ja osa olisi pitänyt pestä ja kyllästää. Tähän et voi enää vaikuttaa tässä vaiheessa kevättä, mutta siinä alkutalvesta laita sadeloimet varastoon vasta pesun, kyllästämisen ja tarpeen vaatiessa pikkukorjauksien jälkeen. Näin alkavat sateet ja kylmä viima ei haittaa kun hevosille saa puhtaat ja ehjät loimet heti kättelyssä.

3. Laiminlyö ulkotoppaloimet
Vähän yllä olevaa koskien, kun on aika laittaa ulkotoppaloimet piiloon kesäksi niin käy ne kunnolla läpi. Vaihda rikkinäiset soljet, tarkista että molemmat jalkalenkit/häntälenkki löytyy. Pese loimet tai käytä ne loimipesulassa. Ulkokuorta tärkeämpää on sisävuoren puhtaus, sehän on hevosta vasten. Vanhemmat loimet on hyvä kyllästää pesun jälkeen, vaikka Suomen säässä ulkotoppaloimien ei ihan hirveitä vesisateita tarvitsekaan yleensä kestää.

4. Tukehdu irtokarvoihin. 
Useampi viikko sitten ovat jo ekat hätähousut ruvennut tiputtaa talviturkkiansa. Karvanlähtöön löytyy markkinat täynnä erilaisia vaihtoehtoja ja jokaiselle löytyy varmasti oma lemppariväline tähän. Turkki kuitenkin ”kypsyy” pikku hiljaa ja siksipä ei kannata jättää harjausta kerta viikkoon. Harjaile hevoset päivittäin irtokarvoista, näin hevonen on mukavampi varustaakkin kun karva ei pölise ihan suunnattomasti. Irralliset karvat myös kutittavat loimen alla. Älä laita irtokarvatölleröitä lantalaan, vaan heitä ne vähän sivummalle vaikkapa metsän reunaan. Karvat ovat todella hyvää pesänrakennusmateriaalia pikkulinnuille.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Unohda kolata ja hiekottaa!
Suomen talvi on nykyisin hyvinkin vaihtelevaa. Välillä lunta tulee kuin esterin peestä ja välillä sitä tupruttaa vain pari senttiä päivittäin. Aurinko alkaa paistaa keväällä, mutta silti on pitkään yö- ja päiväpakkasia, sataa myös vettä ja jäätikköä on enempi vähempi. Vaikka lunta sataisi vain sen sentin, kannattaa kolata kaikki ei-tamppaantunut lumi edes pari kertaa viikossa tarpeen mukaan. Mitä vähemmän on lunta, sitä vähemmän tulee jäätä ja sitä nopeammin piha on hiekalla. Hanki myös hiekoitushiekat ajoissa. Kun kömmit aamutalliin parhaimmillaan klo 5, pimeyttä ja liukkautta vittumaisempia asioita ei ole. Siinä vaiheessa et pääse sitä hiekkaa ostamaan ja joudut liukastelemaan urakalla.

6. Älä korjaa mitään ajoissa.
Usempaa tallirakennusta huoltaneena osaan sanoa että tallissa on aina tehtävää, niin pientä kuin suurta. Osan voi surutta jättää odottamaan kesää, mutta pienet huoltotyöt kannattaa tehdä heti kun ne näkee. Vaikka työ tuntuu pieneltä eikä ole elintärkeä sitä korjata, niin se tuntuu suuremmalta kun näitä töitä pääsee kerääntymään useampi.

7. Ota hokit liian aikaisin pois.
Hokkeja saa toki otettua pois ja laitettua takaisin ees taas, mutta ei se kivaa hommaa ole. Ja kun hiekkaa alkaa olee jo jonkun verran siellä täällä, niin sitä menee myös hokinreikiin ja näin ollen ne pitää puhdistaa joka kerta uusiksi. Mahdollisesti tässä menee kierteetkin huonoksi. Hätäilyn vuoksi voi hevonen liukastella ja satuttaa itsensä.

8. Jätä pihan hoito kesään. 
Olen tehnyt tämän virheen viimeiset kaksi kevättä ja kolmatta kertaa en mokaa. Kevät tulee hyvin pikku hiljaa ja sitten loppusysäys rytinällä. Olisi ihana odottaa kunnon plussa-asteita ja sitten limonaadi kädessä ilman housuja siivota piha-alueet kuntoon järjestelmällisesti tallin ovelta etiäpäin. Tällä taktiikalla siivous kestää ikuisuuden ja on hyvin rankkaa. Vaikka se tuntuisi turhauttavalta, siivoa päivittäin aina sen verran kuin pystyt. Meillä on piha osittain hiekalla ja olen alkanut jo näitä kohtia haravoimaan heinistä mitä on talven aikana lennellyt tarhasta. Vaikka tuntuu ärsyttävältä siivoilla sieltä täältä, niin pian huomaat että puolet onkin jo tehtynä.

Haravoi kasa sieltä täältä, niin kohta koko piha on taas siisti!

Tilsakumit voi ottaa hyvillä mielin ennen hokkeja pois. Mahdollinen takatalvi ei kestä ainakaan viikkoa kauempaa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9. Jätä matolääkkeet apteekkiin.
Hyvän heinän metsästäminen ja tarhan säännöllinen siivoaminen ei tuota toivottua tulosta jos hevosia ei madota. Pääsääntöisesti tarhat siivotaan pohjien kunnossa pitämiseen, mutta myös siksi että matokanta pysyisi pienenä. Kaikillla hevosilla on jonkun verran matoja ja ne voivat levittyä lannan mukana muillekkin hevosille.

10. Tyhjennä karsinat kerralla.
Tässä toki on kaikilla omat tottumukset, mutta meillä karsinoihin perustetaan uudet kuivikepatjat 3-4krt/vuodessa ja kesällä karsinat tyhjennetään ja desinfioidaan. Ne täytetään puupelleteillä vasta syksyllä ennen kuin hevoset palaavat yöksi karsinoihin. Tämäkin on työ, mitä on ihan turha tehdä kerralla. Karsinoita voi tyhjentää vaikkapa yksi karsina per päivä, näin säästelet omiakin olkapäitä ja selkää, jos sinulla ei ole työkoneita apuna.

11. Jätä irtokengät tarhaan.
Kun kevät koittaa ja tarhasta sulaa lumet, kannattaa ensi töikseen käydä tarkastuskierros kaiken ylimääräisen varalta. Välillä näkee facebookissa pahoja kuvia mitä on sattunut kun hevonen on astunut irtokengän päälle ja tätä en toivo kellekkään. Jos siis muistat että joltakulta on talvella kenkä irronnut, etkä sitä ole löytänyt, nyt on hyvä hetki se etsiä ennen vahinkoa. Samalla toki tulee huomattua jos on jotain muutakin kamaa kertynyt, esim. tippuneita riimuja yms.

 

2 vastausta artikkeliin ”21 tapaa pilata tallin kevät, osa 1

  1. Kohta 1 on niin totta ja täällä tarhat odottelee siivoojaansa. Toki sillä erotuksella ettei niitä onneksi yksin tarvitse putsata, vaan vuokraajat ja apulaiset on jo houkuteltu talkoisiin. Jos vielä tovi vaan odotellaan hieman kuivempaa maata.

    • Teil kyl hyvä kun on väkeä! Mä olen aina siivonnut lähes yksin. Viime keväällä sain täyshoitoasiakkaat siivoomaan oman tarhansa, mutta hekin saivat muistaakseni vähän alea sen kuun tallimaksuun. 😀 Mutta täytyy ajatella positiivisesti et voi skipata kuntosalin! Meil kans tehtii nyt toinen tarha, missä hepat on sen aikaa et toi pääasiallinen tarha kuivuu ja saa sit rauhas siivottuu loppuun.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *