post

Maunon liikuntasuunnitelma ja tavoitteet

Liikuntasuunnitelmien toteutus alkoi Rexistä ja postauksenhan voitte lukea täältä. Kirjoitin jo tuonne paljon juttua sen toteuttamisesta, joten kannattaa edes vilkaista jos et ole vielä Rexin postausta lukenut. Kirjoitin myös paasauksen miten meidän hevosilla liikutus sujuu ja mitä huomioin. En siis palaa enää siihen, koska kaikkien meidän hevosten kanssa mietitään samat perusasiat.
Mauno on tällä hetkellä hyvässä lihavuuskunnossa ja täysin terve. Ainoastaan raspausaika pitää lähiaikoina tilata ja senpä takia pyrin välttämään nyt kuolaimien kanssa ratsastusta. Maunolla oli viime vuoden puolella pitempi talviloma minun kiireiden takia, mutta alkaa pikku hiljaa jo saada lihaksia takaisin.

Mauno on ravisuvusta syntynyt ja siitä yritettiin todennäköisesti tehdä hyvälle juoksijaisälleen jatkajaa. Kyselin joskus kasvattajalta Maunon menneisyydestä, mutta en ole saanut häntä enää kiinni kun kyselin että mitä tapahtui Maunon raviuralle ja mitä hevoselle kävi sen jälkeen kun se kasvattajalta lähti. Hippoksen mukaan Mauno on vaihtanut omistajaa vuosina 2011, 2014 ja 2015.
2014 ruuna oli ostettu ratsastuskouluun ja siitä yritettiin ratsutuksella tehdä tuntihevosta, mutta se olisi vaatinut niin paljon työtä, ettei sitä jatkettu. Mauno oli raaka ja hätäinen, eikä ratsastuskoulu ollut selkeästi sen paikka.
Maunohan tuli kotiimme vuonna 2015 syksyllä, ”sopivasti” niihin aikoihin kun olin laittamassa Kisseä ikivihreille. Mauno sai uuden tilaisuuden. Meillä oli sille aikaa ja vain pari ihmistä jotka sen kanssa touhusivat.
Vaikka Mauno on edelleen todella raaka, alkaa se sillon tällöin jo näyttää hevoselta. Välillä saatamme mennä hienosti useamman viikon esimerkiksi Heb:n ratoja, kun taas joskus pelkkä kävely (ilman että Mauno katsoo yläkautta silmiin) on haasteellista. Näiden onnistuneiden viikkojen takia jaksankin Maunon kanssa touhuta ja lasken kymmeneen kun Mauno esittää ettei tiedä mitä voltti tarkoittaa.

Mauno tykkää liikkua ja treenata, mutta sillä on usein känkkäränkkäpäiviä ja silloin mennään vain kevyesti helppoja juttuja. Vaikka ruuna on aktiivinen hevonen, sillä ei nouse vapaapäivät hattuun. Pääsääntöisesti menemme kesäisin 4-5 treeniä viikossa, eli vapaapäiviä on silloin 2-3. Tämä on tuntunut Maunon kanssa paremmalta, kuin se että sillä mentäisiin joka päivä. Maunon kroppa ei myöskään heitä helposti jumiin niinkuin noilla meidän isoilla hevosilla.
Talvisin mennään noin neljä treeniä viikossa, yksi juoksutus, kaksi maastoa ja yksi sileän jumppa.

Maunon korjattavat ominaisuudet:
– laukka kaikin puolin liian hätäistä
– laukka on myös etupainoista
– hyppää enemmän eteen kuin ylös

Maunon hyvät ominaisuudet:
– tykkää tehdä töitä
– eteenpäinpyrkivä
– hyvä ravi
– ei kyttäile

Kesäviikko, jolloin lajitreeni on mukana

Maanantaina sileän treeni
Alku- ja loppukäynnit usein maastossa. Maunon mielialan mukaan tehtäviä. Jos ruuna keskittyy niin usein väistöjä ja siirtymisiä ja jos Maunon ajatukset tuntuvat pyörivän päässä kuin hedelmäpeli, keskitytään vain että tempo säilyy, tehdään voltteja, siirtymisiä ravin sisällä yms. Tehdään siis juttuja mitkä eivät vaadi Maunolta paljoa. Lopetetaan heti siihen kun Mauno tuntuu hyvältä eikä jäädä jumputtamaan jolloin riskinä on Maunon kyllästyminen.

Tiistaina vapaapäivä
3 minuutin verryttelyt jaloille, kaulan ja rangan jumppaukset. Joskus käydään talutusretkellä tai Mauno pääsee hetkeksi irtojuoksemaan kentälle.

Keskiviikkona maasto
Riippuu vähän viikosta minkälaisia maastoja mennään. Vaihtelevanlaisesti retkiä yritetään mennä, välillä rankemmin ja välillä kevyemmin.
Perusmaastolenkimme on n. 1,5h mittainen, jossa käyntiä puolet ja ravia puolet. Emme juurikaan yksinämme laukkaile kun se nousee herralla hattuun. Porukassa Mauno menee mukavammin laukkaakin, kun ei halua jättää muita jälkeensä. Intervallitreeni on sitten asia erikseen, siinä Mauno saa laukata kaikessa rauhassa niin kovaa kuin jaloistaan pääsee.

Torstaina esteitä
Estetreeni on meillä hyvin vaihtelevaa, emmekä edes läheskään joka viikko hyppää. Tämän treenin tilalla voi olla ihan vaan maapuomeja, kavalletteja tai sitten ollaan kokonaan korvattu se jollain muulla. Yritetään kuitenkin mennä edes niitä puomeja, koska ne aktivoivat hevosen keskittymistä ja jalkojen asettelua. Sekä tietty tuo monipuolisuutta kentällä jyystämiseen.
Pääpiirteittäin estetreenissä on siis alku- ja loppukäynnit pitkin ohjin sekä hieman verryttelyä ravissa. Itse tehtävää tehdään vain 15-20 minuuttia ja lopetetaan hyvään suoritukseen. Usein mennään lopuksi rauhallinen lenkki maastossa, kun Maunolla aina hypätessä nousee aktiivisuutaso niin korkeaksi.

Perjantaina juoksutus/pyörälenkki
Hyppypäivän jälkeen Mauno liikkuu aina kevyesti, joko juoksuttaen tai sitten esimerkiksi alta viiden kilsan pyörälenkki.

Lauantaina vapaapäivä
Kokonaan vapaa tai käydään talutusretkellä.

Sunnuntaina maasto
Tämä maasto riippuu vähän miten ollaan aikaisemmin maastossa menty. Joko pitkä käyntilenkki, perus maastolenkki missä käyntiä ja ravia tai intervallia. Maastoreissu saattaa olla myös esimerkiksi uittoa tai mäkitreeniä.

Kisaviikko (koulu / esteet)
Maanantaina mennään kouluohjelma läpi / ratatreeni
Tiistaina vapaapäivä / maastolenkki
Keskiviikkona mennään kouluohjelman osia läpi / vapaapäivä
Torstaina maastolenkki / kavalletteja
Perjantaina juoksutus aamulla ja illalla kevyt jumppa kentällä
Lauantaina käyntimaasto
Sunnuntaina kilpailut

Maunon kanssa tavoitteet tälle vuodelle:
– HeC:stä yli 55%
–  kilpailla yhdet matkaratsastuskisat
– vakiinnuttaa 70cm -rataesteet

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *